Recepti - Juhe - Čorbe

07 studenoga 2008

Zapečena juha od luka

Sastijci: 3 velike glavice luka
4 žlice maslaca
1 žlica brašna
3/4 l vode
1 žlica soli
1 navršak noža
bjelog papra
2 kriške bijelog kruha
1 šalica suhog
bijelog vina
50 g naribana sira

Priprema juhe: Luk ogulimo i narežemo na tanke ploške. Rastopimo polovicu maslaca i na njoj prevrućući zlatnožuto popržimo kolutiće luka. Brašnom pospemo luk, Zapržimo ga i malo pomalo miješajući dolijemo vodu. dodamo sol i papar. juhu od luka kuhamo pokrivenu 20 minuta na srednje jakoj vatri. Kriške bijelog kruha raspolovimo i zlatnosmeđe popržimo s obju strana na ostatku maslaca. Pećnicu ugrijemo na jaku temperaturu. Kriške bijeloga kruha razdijelimo u 4 vatrostalne šalice za juhu. Juhu od luka skinemo sa štednjaka i u nju uimješamo bijelo vino. Juhom prelijemo kriške bijelog kruha, pospemo naribanim sirom i zapečemo 5-10 minuta na najgornoj prečki pečnice ili u roštilju, da se sir počne topiti i dobije svijetlu zlatnosmeđu boju.

Oznake:

Juha od češnaka

Sastojci: 200 g bijelog kruha
4 režnja češnjaka
1/4 žlice soli
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica paprike slatke
3/4 l vode
4 jaja
2 žlice sitno
nasjeckanog
vlasca

Priprema juhe: Bijeli kruh narežemo na vrlo tanke kriške. Češnjak ogulimo, krupno narežemo i zgnječimo sa solju. Ulje ugrijemo u veliku loncu pa češnjak izmiješamo s vrućim uljem. Kriške bjelog kruha stavimo na ulje i malo popržima s obju strana, oprezno preokrećući. Papriku pospemo po bijelom kruhu i dolijemo hladnu vodu. Kad juha zakuha pustimo je da na blagoj vatri vrije 2-3 minuta. Lonac skinemo sa štednjaka. Jaja razbijemo jedno za drugim, svako pustimo de klizne u zaimaču pa ga sa zaimače stavimo u vruću juhu. Lonac s juhom zatim vratimo na pločku štednjaka i tamo ga na blagoj vatri ostavimo da se bjelanci skrutnu. Iz juhe izvadimo svaki put po jedno jaje, stavimo ga u šalicu za juhu, posolimo, poparimo i prelijemo juhom, pospemo vlascem.

Oznake: