Recepti - Juhe - Čorbe

26 siječnja 2013

Goveđa juha

Omiljenu juhu svih naših krajeva možete prirediti od temeljca koji ste dobili kuhanjem govedine, a govedinu poslužite toplu s nekim od umaka, možda i gotovih.

Sastojci za 4 osobe
600 do 800 g  govedine
1,5 l  vode
1 svežanj  korjenastog povrća za juhu
1 do 2  rajčice
2  krumpira
1 glavica  luka
  list kupusa
  papar u zrnu
  sol
  Vegeta
grančica  celerova lista
  
Postupak
1.  U lonac nalijte mlaku vodu i stavite kuhati meso. Čim juha zakipi, dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće (celer, mrkva i peršin), nekoliko zrna papra i luk koji ste prethodno raspolovili i na štednjaku popekli. 

2.  Nakon toga dodajte rajčicu, oguljeni krumpir, list kupusa, Vegetu i celerov list, pa poklopite. 

3.  Kad juha ponovno zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte otprilike sat i pol. 

4.  Kad je meso mekano, ulijte malo hladne vode da se juha razbistri. 

5.  Meso izvadite, a juhu procijedite kroz gušće cjedilo pa u nju ukuhajte rižu ili tjesteninu. 

Posluživanje
Kuhanu govedinu i povrće narežite na manje dijelove i poslužite u dubokim tanjurima zajedno s juhom.

Savjet
Ako želite u juhu ukuhati rižu, prethodno je prokuhajte kako oslobođeni škrob iz riže ne bi zamutio juhu.