Recepti - Juhe - Čorbe

26 siječnja 2013

Bistra mesna juha

Juhu često uspoređujemo s lijekom znajući za njezino blagotvorno djelovanje prvo po nepce, a potom i cijeli organizam. Stoga, nije rijetkost da u bolesti posežemo upravo za tanjurom vruće mesne juhe. A fino goveđe meso od buta koje nam ostaje kada procijedimo juhu, priložimo li mu umak od hrena, pretvara se u izvrsno glavno jelo.

     
Sastojci za 4 osobe
1 kg  goveđeg mesa od buta
  sol
1 žlica  Vegete
  list celera
1 žlica  nasjeckanog peršina
50 g  svježe paprike
100 g  luka
1 žličica  papra u zrnu
150 g  poriluka
200 g  korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)
100 g  domaćih rezanaca

Za umak od hrena:
3 žlice  naribanog svježeg hrena
2 žlice  ulja
1 žlica  Oštrog brašna tip 500
200 ml  kuhane juhe
50 ml  vrhnja za kuhanje
50 ml  bijelog vina
  sol

Postupak:
1.  Meso stavite u hladnu vodu, dodajte očišćeno i narezano povrće, papar, list celera i Vegetu.             Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Po potrebi posolite. 

2.  Kuhano meso izvadite i narežite. Juhu procijedite, odvojite dio za umak od hrena, a u ostatak zakuhajte rezance. 

3.  Za umak od hrena: Na ulju kratko popecite brašno, dodajte hren i zajedno popecite oko 1 minutu. Odmah zalijte juhom i uz stalno miješanje kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri. 

4.  Na kraju umiješajte vrhnje i vino. Po potrebi posolite. 

Posluživanje
Prije posluživanja juhu pospite nasjeckanim peršinom, a kuhano meso poslužite s umakom od hrena.

Savjet
Juhu kuhajte na laganoj vatri u polupokrivenoj posudi.