Bistra mesna juha
Juhu često uspoređujemo s lijekom znajući za njezino blagotvorno djelovanje prvo po nepce, a potom i cijeli organizam. Stoga, nije rijetkost da u bolesti posežemo upravo za tanjurom vruće mesne juhe. A fino goveđe meso od buta koje nam ostaje kada procijedimo juhu, priložimo li mu umak od hrena, pretvara se u izvrsno glavno jelo.
Sastojci za 4 osobe
1 kg goveđeg mesa od buta
sol
1 žlica Vegete
list celera
1 žlica nasjeckanog peršina
50 g svježe paprike
100 g luka
1 žličica papra u zrnu
150 g poriluka
200 g korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)
100 g domaćih rezanaca
Za umak od hrena:
3 žlice naribanog svježeg hrena
2 žlice ulja
1 žlica Oštrog brašna tip 500
200 ml kuhane juhe
50 ml vrhnja za kuhanje
50 ml bijelog vina
sol
Postupak:
1. Meso stavite u hladnu vodu, dodajte očišćeno i narezano povrće, papar, list celera i Vegetu. Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Po potrebi posolite.
2. Kuhano meso izvadite i narežite. Juhu procijedite, odvojite dio za umak od hrena, a u ostatak zakuhajte rezance.
3. Za umak od hrena: Na ulju kratko popecite brašno, dodajte hren i zajedno popecite oko 1 minutu. Odmah zalijte juhom i uz stalno miješanje kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri.
4. Na kraju umiješajte vrhnje i vino. Po potrebi posolite.
Posluživanje
Prije posluživanja juhu pospite nasjeckanim peršinom, a kuhano meso poslužite s umakom od hrena.
Savjet
Juhu kuhajte na laganoj vatri u polupokrivenoj posudi.
Sastojci za 4 osobe
1 kg goveđeg mesa od buta
sol
1 žlica Vegete
list celera
1 žlica nasjeckanog peršina
50 g svježe paprike
100 g luka
1 žličica papra u zrnu
150 g poriluka
200 g korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)
100 g domaćih rezanaca
Za umak od hrena:
3 žlice naribanog svježeg hrena
2 žlice ulja
1 žlica Oštrog brašna tip 500
200 ml kuhane juhe
50 ml vrhnja za kuhanje
50 ml bijelog vina
sol
Postupak:
1. Meso stavite u hladnu vodu, dodajte očišćeno i narezano povrće, papar, list celera i Vegetu. Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Po potrebi posolite.
2. Kuhano meso izvadite i narežite. Juhu procijedite, odvojite dio za umak od hrena, a u ostatak zakuhajte rezance.
3. Za umak od hrena: Na ulju kratko popecite brašno, dodajte hren i zajedno popecite oko 1 minutu. Odmah zalijte juhom i uz stalno miješanje kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri.
4. Na kraju umiješajte vrhnje i vino. Po potrebi posolite.
Posluživanje
Prije posluživanja juhu pospite nasjeckanim peršinom, a kuhano meso poslužite s umakom od hrena.
Savjet
Juhu kuhajte na laganoj vatri u polupokrivenoj posudi.
<< Početna stranica