Recepti - Juhe - Čorbe

30 siječnja 2009

Juha s kvasom

Sastojci: 375 g raženog brašna
korica jedne kriške raženog kruha
2 žlice sušenih gljiva
1 vezica zelenja za juhu
1 režanj češnjaka
250 g kumpira
4 male kobasice
soli
50 g masne
suhe slanine

Priprema juhe: Brašno izmiješamo s toliko kipuće vode da nastane žitko tijesto. Tijesto pustimo da se ohladi, pa ga izmiješamo s 3/4 l mlake vode. Umiješamo koricu kruha. Masu stavimo u posudu, pokrijemo komadom gaze i pustimo da odstoji 3 dana na sobnoj temperaturi. Tijesto će za to vrijeme postati "kvas" tj. uskisnut će. Gljive namačemo 2 sata u vodi. Zelenje za juhu očistimo i sitno narežemo. Zakuhamo litru vode. Dodamo ocijeđene gljive i zeleje za juhu i kuhamo pokriveno 30 minuta na blagoj vatri. Juhu procijedimo. Gljive sitno narežemo i vratimo u juhu. već prema tome kako kiselu juhu želimo, dodamo 1/2 - 3/4 l kvasa. Češnjak protisnemo kroz tijesak za češnjak u juhu i pustimo da juha lagano kuha još 30 minuta. Krupir ogulimo, narežemo ga na kockice velike oko 1 cm i dodamo nakon 15 minuta u juhu. Kobasice u ploškama ugrijemo u juhi. Juhu posolimo. Slaninu narežemo na kocke, smeđe popržimo i umiješamo s mašću u juhu.