Recepti - Juhe - Čorbe

26 siječnja 2009

Ječmena juha s povrćem

Sastojci: 75 g ječma
1, 5 l juhe od mesa
2 žlice sušenih ili
50 g sviježih gljiva
2 glavice luka
1 mrkva
1 pastrnak
3 grančice celerovog
lišća
2 krumpira
2 žlice ulja
1 lovorov list
1/2 žličice soli
2 navrška noža
crnog papra
1 vezica kopra ili
peršina

Priprema: Ječam stavimo da 12 sati bubri prekriven vodom. Zatim je ocijedimo i kuhamo i litri juhe od mesa 1 sat i pol na blagoj vatri. Sušene gljive namočimo u malo mlake vide, sviježe gljive očistimo i narežemo na listiće. Luk, povrće i krumpir ogulimo ili očistimo, operemo i narežemo na kocke. U veliku loncu ugrijemo ulje i na njemu staklasto popržimo luk. Dolijemo ječam s tekućinom od kuhanja i ostatkom juhe od mesa. Dodamo gljive, povrće, krumpir i lovorov list, pa sve pokriveno na blagoj vatri zgotovimo za oprilike 30 minuta. Uklonimo lovorov list. Juhu začinimo solju i paprom. Kopar ili peršin operemo, ocijedimo i sitno nasjeckamo. Juhu poslužimo posutu začinskim biljem.