Recepti - Juhe - Čorbe

26 siječnja 2013

Domaća kokošja juha

Bistre mesne juhe od davnina su se spremale u posebnim trenucima, za uvod u svečani objed ili večeru, ponajprije svatovsku. Govorilo se; "Juha se prima duha".

Sastojci za 4 osobe
1  kokoš
40 g  mrkve
40 g  peršinova korijena s lišćem
20 g  celerova korijena
20 g  luka
1,5 l  hladne vode
  sol
  papar u zrnu
  
Postupak
1.  Očišćenu i opranu kokoš stavite kuhati u hladnu vodu zajedno s mrkvom, peršinom, celerom, nekoliko zrna papra i ploškama luka poprženim na ploči štednjaka. Dodajte sol i kuhajte juhu na laganoj vatri dok meso ne omekša. 

2.  Kuhanu kokoš izvadite iz juhe, a juhu procijedite. Ako je juha previše masna, treba je ostaviti da se ohladi pa s površine odstraniti suvišnu masnoću. 

3.  U procijeđenu juhu ukuhajte domaće rezance ili koji drugi dodatak. 

Posluživanje
Po želji, dodajte nasjeckani peršin prije posluživanja.

Savjet
Bolja i krepkija juha dobije se od starije kokoši, ali ako je meso toliko tvrdo da niti nakon lagana kuhanja od 2-3 sata ne omekša, valja dodati malo konjaka ili rakije.