Domaća kokošja juha
Bistre mesne juhe od davnina su se spremale u posebnim trenucima, za uvod u svečani objed ili večeru, ponajprije svatovsku. Govorilo se; "Juha se prima duha".
Sastojci za 4 osobe
1 kokoš
40 g mrkve
40 g peršinova korijena s lišćem
20 g celerova korijena
20 g luka
1,5 l hladne vode
sol
papar u zrnu
Postupak
1. Očišćenu i opranu kokoš stavite kuhati u hladnu vodu zajedno s mrkvom, peršinom, celerom, nekoliko zrna papra i ploškama luka poprženim na ploči štednjaka. Dodajte sol i kuhajte juhu na laganoj vatri dok meso ne omekša.
2. Kuhanu kokoš izvadite iz juhe, a juhu procijedite. Ako je juha previše masna, treba je ostaviti da se ohladi pa s površine odstraniti suvišnu masnoću.
3. U procijeđenu juhu ukuhajte domaće rezance ili koji drugi dodatak.
Posluživanje
Po želji, dodajte nasjeckani peršin prije posluživanja.
Savjet
Bolja i krepkija juha dobije se od starije kokoši, ali ako je meso toliko tvrdo da niti nakon lagana kuhanja od 2-3 sata ne omekša, valja dodati malo konjaka ili rakije.
Sastojci za 4 osobe
1 kokoš
40 g mrkve
40 g peršinova korijena s lišćem
20 g celerova korijena
20 g luka
1,5 l hladne vode
sol
papar u zrnu
Postupak
1. Očišćenu i opranu kokoš stavite kuhati u hladnu vodu zajedno s mrkvom, peršinom, celerom, nekoliko zrna papra i ploškama luka poprženim na ploči štednjaka. Dodajte sol i kuhajte juhu na laganoj vatri dok meso ne omekša.
2. Kuhanu kokoš izvadite iz juhe, a juhu procijedite. Ako je juha previše masna, treba je ostaviti da se ohladi pa s površine odstraniti suvišnu masnoću.
3. U procijeđenu juhu ukuhajte domaće rezance ili koji drugi dodatak.
Posluživanje
Po želji, dodajte nasjeckani peršin prije posluživanja.
Savjet
Bolja i krepkija juha dobije se od starije kokoši, ali ako je meso toliko tvrdo da niti nakon lagana kuhanja od 2-3 sata ne omekša, valja dodati malo konjaka ili rakije.
<< Početna stranica