Blagdanska juha s gris - knedlama
Za tradicionalnu svečanu juhu trebat ćete izdvojiti prilično
mnogo vremena - priprema se polako, bez žurbe, baš kao što su je naše
bake pripremale... I dok se juhica lagano krčka uz primamljiv miris te
zvuke božićnih pjesama, pripremite se za dane mira i veselja.
Sastojci za 6 do 8 osoba
1 kokoš (oko 2 kg)
150 g korjenastog povrća (mrkve, peršina, celera)
list peršina
list celera
2 žlice Vegete
Za gris-knedle:
2 jaja
100 g Grisa (krupice)
1 žličica Vegete
1 žlica nasjeckanog peršina
Postupak
1. Kokoš stavite u veći lonac i zalijte s toliko hladne vode da prekrije meso. Dodajte oguljeno korjenasto povrće, Vegetu i stavite na laganu vatru da zakipi.
2. Kada zakipi, žlicom maknite pjenu i nastavite kuhati polupokriveno dok kokoš ne omekša. Potkraj kuhanja dodajte grančice celerova i peršinova lista.
3. Za to vrijeme pripremite mješavinu za gris-knedle. U dubljoj zdjelici razmutite jaja, dodajte gris, Vegetu, nasjeckani peršin i pjenjačom umiješajte jednoličnu smjesu. Pokriveno ostavite stajati oko pola sata.
4. Smjesu za gris-knedle premiješajte, žličicom oblikujte knedle, stavljajte u kipuću juhu i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta.
Posluživanje
Toplu juhu poslužite s povrćem koje se kuhalo u juhi, a uz narezanu kuhanu kokoš poslužite umak od hrena ili umak po želji.
Savjet
Kuhani knedli ne smiju biti dulje vrijeme u juhi zato što će je "popiti".
Sastojci za 6 do 8 osoba
1 kokoš (oko 2 kg)
150 g korjenastog povrća (mrkve, peršina, celera)
list peršina
list celera
2 žlice Vegete
Za gris-knedle:
2 jaja
100 g Grisa (krupice)
1 žličica Vegete
1 žlica nasjeckanog peršina
Postupak
1. Kokoš stavite u veći lonac i zalijte s toliko hladne vode da prekrije meso. Dodajte oguljeno korjenasto povrće, Vegetu i stavite na laganu vatru da zakipi.
2. Kada zakipi, žlicom maknite pjenu i nastavite kuhati polupokriveno dok kokoš ne omekša. Potkraj kuhanja dodajte grančice celerova i peršinova lista.
3. Za to vrijeme pripremite mješavinu za gris-knedle. U dubljoj zdjelici razmutite jaja, dodajte gris, Vegetu, nasjeckani peršin i pjenjačom umiješajte jednoličnu smjesu. Pokriveno ostavite stajati oko pola sata.
4. Smjesu za gris-knedle premiješajte, žličicom oblikujte knedle, stavljajte u kipuću juhu i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta.
Posluživanje
Toplu juhu poslužite s povrćem koje se kuhalo u juhi, a uz narezanu kuhanu kokoš poslužite umak od hrena ili umak po želji.
Savjet
Kuhani knedli ne smiju biti dulje vrijeme u juhi zato što će je "popiti".
<< Početna stranica