Recepti - Juhe - Čorbe

26 siječnja 2013

Blagdanska juha s gris - knedlama

Za tradicionalnu svečanu juhu trebat ćete izdvojiti prilično mnogo vremena - priprema se polako, bez žurbe, baš kao što su je naše bake pripremale... I dok se juhica lagano krčka uz primamljiv miris te zvuke božićnih pjesama, pripremite se za dane mira i veselja.

     
Sastojci za 6 do 8 osoba
1  kokoš (oko 2 kg)
150 g  korjenastog povrća (mrkve, peršina, celera)
list  peršina
list  celera
2 žlice  Vegete
Za gris-knedle:
2  jaja
100 g  Grisa (krupice)
1 žličica  Vegete
1 žlica  nasjeckanog peršina

Postupak
1.  Kokoš stavite u veći lonac i zalijte s toliko hladne vode da prekrije meso. Dodajte oguljeno korjenasto povrće, Vegetu i stavite na laganu vatru da zakipi. 

2.  Kada zakipi, žlicom maknite pjenu i nastavite kuhati polupokriveno dok kokoš ne omekša. Potkraj kuhanja dodajte grančice celerova i peršinova lista. 

3.  Za to vrijeme pripremite mješavinu za gris-knedle. U dubljoj zdjelici razmutite jaja, dodajte gris, Vegetu, nasjeckani peršin i pjenjačom umiješajte jednoličnu smjesu. Pokriveno ostavite stajati oko pola sata. 

4.  Smjesu za gris-knedle premiješajte, žličicom oblikujte knedle, stavljajte u kipuću juhu i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta. 

Posluživanje
Toplu juhu poslužite s povrćem koje se kuhalo u juhi, a uz narezanu kuhanu kokoš poslužite umak od hrena ili umak po želji.

Savjet
Kuhani knedli ne smiju biti dulje vrijeme u juhi zato što će je "popiti".