Recepti - Juhe - Čorbe

30 siječnja 2009

Kremasta juha od tikve

Sastojci: 1 kg tikve
200 g slatkog vrhnja
1 šalica mlijeka
1 žlica šećera
1 navršak noža
bijelog papra
1 prstohvat naribanog
muškatok oraščića
1 šalica juhe od peradi
2 kriške bijelog kruha
2 žlice maslaca
2 žlice naribanog sira

Priprema juhe:Pećnicu ugrijemo na 180*C. Tikve ogulimo, očistimo od koštica i meso narežemo na kockice. Vrhnje izmiješamo s mlijekom, solju, paprom, oraščićem i juhom od peradi, pa pomiješamo s mesom tikve. Time napunimo vatrostalnu posudu i juhu pokrivenu zgotovimo za 60 minuta u pećnici. Kriške bijeloga kruha narežemo na kockice. Maslac rastopimo u tavu i na njemu zlatnosmeđe popržimo kockice kruha. Juhu izvadimo iz pećnice, snažno je promiješamo žicom za snijeg i nalijemo u 4 šalice za juhu. Kocke kruha razdijelimo po porcijama i pospemo naribanim sirom.

Juha s kvasom

Sastojci: 375 g raženog brašna
korica jedne kriške raženog kruha
2 žlice sušenih gljiva
1 vezica zelenja za juhu
1 režanj češnjaka
250 g kumpira
4 male kobasice
soli
50 g masne
suhe slanine

Priprema juhe: Brašno izmiješamo s toliko kipuće vode da nastane žitko tijesto. Tijesto pustimo da se ohladi, pa ga izmiješamo s 3/4 l mlake vode. Umiješamo koricu kruha. Masu stavimo u posudu, pokrijemo komadom gaze i pustimo da odstoji 3 dana na sobnoj temperaturi. Tijesto će za to vrijeme postati "kvas" tj. uskisnut će. Gljive namačemo 2 sata u vodi. Zelenje za juhu očistimo i sitno narežemo. Zakuhamo litru vode. Dodamo ocijeđene gljive i zeleje za juhu i kuhamo pokriveno 30 minuta na blagoj vatri. Juhu procijedimo. Gljive sitno narežemo i vratimo u juhu. već prema tome kako kiselu juhu želimo, dodamo 1/2 - 3/4 l kvasa. Češnjak protisnemo kroz tijesak za češnjak u juhu i pustimo da juha lagano kuha još 30 minuta. Krupir ogulimo, narežemo ga na kockice velike oko 1 cm i dodamo nakon 15 minuta u juhu. Kobasice u ploškama ugrijemo u juhi. Juhu posolimo. Slaninu narežemo na kocke, smeđe popržimo i umiješamo s mašću u juhu.

26 siječnja 2009

Ječmena juha s povrćem

Sastojci: 75 g ječma
1, 5 l juhe od mesa
2 žlice sušenih ili
50 g sviježih gljiva
2 glavice luka
1 mrkva
1 pastrnak
3 grančice celerovog
lišća
2 krumpira
2 žlice ulja
1 lovorov list
1/2 žličice soli
2 navrška noža
crnog papra
1 vezica kopra ili
peršina

Priprema: Ječam stavimo da 12 sati bubri prekriven vodom. Zatim je ocijedimo i kuhamo i litri juhe od mesa 1 sat i pol na blagoj vatri. Sušene gljive namočimo u malo mlake vide, sviježe gljive očistimo i narežemo na listiće. Luk, povrće i krumpir ogulimo ili očistimo, operemo i narežemo na kocke. U veliku loncu ugrijemo ulje i na njemu staklasto popržimo luk. Dolijemo ječam s tekućinom od kuhanja i ostatkom juhe od mesa. Dodamo gljive, povrće, krumpir i lovorov list, pa sve pokriveno na blagoj vatri zgotovimo za oprilike 30 minuta. Uklonimo lovorov list. Juhu začinimo solju i paprom. Kopar ili peršin operemo, ocijedimo i sitno nasjeckamo. Juhu poslužimo posutu začinskim biljem.