Recepti - Juhe - Čorbe

08 veljače 2009

Juha za bolesnike krepka

Sastojci: 20-30 dkg sočne
govedine
zrno soli

Priprema juhe: Uzme se 20-30 dkg sočne govedine, izreže na male kockice, stavi u jednu debelu bocu i doda samo zrno soli. To se dobro začepi plutenim čepom i stavi u hladnu vodu da uzavri i kuha 2-3 sata. Može se kuhati i u staklenkama za kompot, ali se tada zaveže pergament-papirom i kuha u pari. Sok se daje piti bolesnicima.

Juha od kostiju

Sastojci: 50 dkg kostiju
malo mozga
1 žlica masti
1 list celera
malo korijena od
celera i peršina
2-3 mrkve
1/2 luka
4-5 zrna papra
2 l mlačne vode
sol

Priprema juhe:Uzme se 50 dkg kostiju i malo mozga. Mogu se također ostraniti kosti od mesa. Kosti se upotrebe za juhu, a meso se iskoristi na razne načine. U tiganj se stavi 1 žlica masti da se ugrije, dodaju kosti, list celera, malo narezana korijena od celera i peršina, 2-3 izrezane mrkve, 1/2 narezana luka i 4-5 zrna papra. Sve se to dobro na masti isprži i stavi u 2 litre mlačne vode da tiho kuha. Osoli se i kuha 2 sata. U ovako priređenu juhu ukuha se tjestenina i žličnjaci kao i u goveđu juhu.