tag:blogger.com,1999:blog-41096034361354685382024-03-14T05:12:17.387+01:00Recepti - Juhe - ČorbeUnknownnoreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-7209085011190751832013-01-26T22:03:00.001+01:002013-01-26T22:03:45.176+01:00Goveđa juha <div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Omiljenu juhu svih naših krajeva možete prirediti od temeljca koji ste dobili kuhanjem govedine, a govedinu poslužite toplu s nekim od umaka, možda i gotovih. <br />
<br />
<b>Sastojci za 4 osobe</b><br />
600 do 800 g govedine <br />
1,5 l vode <br />
1 svežanj korjenastog povrća za juhu <br />
1 do 2 rajčice <br />
2 krumpira <br />
1 glavica luka <br />
list kupusa <br />
papar u zrnu <br />
sol <br />
Vegeta <br />
grančica celerova lista <br />
<br />
<b>Postupak</b><br />
1. U lonac nalijte mlaku vodu i stavite kuhati meso. Čim juha zakipi, dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće (celer, mrkva i peršin), nekoliko zrna papra i luk koji ste prethodno raspolovili i na štednjaku popekli. <br />
<br />
2. Nakon toga dodajte rajčicu, oguljeni krumpir, list kupusa, Vegetu i celerov list, pa poklopite. <br />
<br />
3. Kad juha ponovno zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte otprilike sat i pol. <br />
<br />
4. Kad je meso mekano, ulijte malo hladne vode da se juha razbistri. <br />
<br />
5. Meso izvadite, a juhu procijedite kroz gušće cjedilo pa u nju ukuhajte rižu ili tjesteninu. <br />
<br />
<b>Posluživanje</b><br />
Kuhanu govedinu i povrće narežite na manje dijelove i poslužite u dubokim tanjurima zajedno s juhom. <br />
<br />
<b>Savjet</b><br />
<i><b>Ako želite u juhu ukuhati rižu, prethodno je prokuhajte kako oslobođeni škrob iz riže ne bi zamutio juhu. </b></i></div>
Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-90373313957270042262013-01-26T22:00:00.002+01:002013-01-26T22:03:30.460+01:00Francuska juha s povrćem<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Za dobar obrok nije najvažnije imati puno novca, dobro opremljenu kuhinju i kuharice - uspješnice. Najvažniji su začini, ideja i volja. <br />
<br />
<b>Sastojci za 4 osobe</b><br />
150 g konzerviranog Graška <br />
150 g cvjetače <br />
20 g celerove stabljike <br />
limunov sok <br />
peršin <br />
1 vrećica Francuske juhe <br />
<br />
<b>Postupak</b><br />
1. Celerovu stabljiku narežite na sitne kockice, a cvjetaču razlomite na sitne cvjetiće. <br />
<br />
2. U litri kipuće vode prokuhajte povrće nekoliko minuta, a zatim umiješajte sadržaj vrećice Francuske juhe. Kuhajte na laganoj vatri još 20 minuta. <br />
<br />
3. Potkraj kuhanja dodajte grašak. <br />
<b> </b><br />
<b>Posluživanje</b><br />
Francuskoj juhi s povrćem prije posluživanja dodajte nekoliko kapi limunova soka i nasjeckani peršin. <br />
<br />
<b>Savjet</b><br />
<i><b>Juhi nakon kuhanja možete dodati svježu rajčicu, koju ste prethodno ogulili, očistili od sjemenki i narezali na kockice. </b></i></div>
Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-26616012274583805772013-01-26T21:56:00.000+01:002013-01-26T21:58:28.117+01:00Domaća kokošja juha<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Bistre mesne juhe od davnina su se spremale u posebnim trenucima, za uvod u svečani objed ili večeru, ponajprije svatovsku. Govorilo se; "Juha se prima duha". <br />
<br />
<b>Sastojci za 4 osobe</b><br />
1 kokoš <br />
40 g mrkve <br />
40 g peršinova korijena s lišćem <br />
20 g celerova korijena <br />
20 g luka <br />
1,5 l hladne vode <br />
sol <br />
papar u zrnu <br />
<b> </b><br />
<b>Postupak</b><br />
1. Očišćenu i opranu kokoš stavite kuhati u hladnu vodu zajedno s mrkvom, peršinom, celerom, nekoliko zrna papra i ploškama luka poprženim na ploči štednjaka. Dodajte sol i kuhajte juhu na laganoj vatri dok meso ne omekša. <br />
<br />
2. Kuhanu kokoš izvadite iz juhe, a juhu procijedite. Ako je juha previše masna, treba je ostaviti da se ohladi pa s površine odstraniti suvišnu masnoću. <br />
<br />
3. U procijeđenu juhu ukuhajte domaće rezance ili koji drugi dodatak. <br />
<br />
<b>Posluživanje</b><br />
Po želji, dodajte nasjeckani peršin prije posluživanja. <br />
<br />
<b>Savjet</b><br />
<i><b>Bolja i krepkija juha dobije se od starije kokoši, ali ako je meso toliko tvrdo da niti nakon lagana kuhanja od 2-3 sata ne omekša, valja dodati malo konjaka ili rakije. </b></i></div>
Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-24378979842576047862013-01-26T21:53:00.002+01:002013-01-26T21:56:54.776+01:00Blagdanska juha s gris - knedlama<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Za tradicionalnu svečanu juhu trebat ćete izdvojiti prilično
mnogo vremena - priprema se polako, bez žurbe, baš kao što su je naše
bake pripremale... I dok se juhica lagano krčka uz primamljiv miris te
zvuke božićnih pjesama, pripremite se za dane mira i veselja. <br />
<br />
<br />
<b>Sastojci za 6 do 8 osoba</b><br />
1 kokoš (oko 2 kg) <br />
150 g korjenastog povrća (mrkve, peršina, celera) <br />
list peršina <br />
list celera <br />
2 žlice Vegete <br />
Za gris-knedle: <br />
2 jaja <br />
100 g Grisa (krupice) <br />
1 žličica Vegete <br />
1 žlica nasjeckanog peršina <br />
<br />
<b>Postupak</b><br />
1.
Kokoš stavite u veći lonac i zalijte s toliko hladne vode da prekrije
meso. Dodajte oguljeno korjenasto povrće, Vegetu i stavite na laganu
vatru da zakipi. <br />
<br />
2. Kada zakipi, žlicom maknite
pjenu i nastavite kuhati polupokriveno dok kokoš ne omekša. Potkraj
kuhanja dodajte grančice celerova i peršinova lista. <br />
<br />
3.
Za to vrijeme pripremite mješavinu za gris-knedle. U dubljoj zdjelici
razmutite jaja, dodajte gris, Vegetu, nasjeckani peršin i pjenjačom
umiješajte jednoličnu smjesu. Pokriveno ostavite stajati oko pola sata.
<br />
<br />
4. Smjesu za gris-knedle premiješajte, žličicom
oblikujte knedle, stavljajte u kipuću juhu i kuhajte na laganoj vatri
8-10 minuta. <br />
<br />
<b>Posluživanje</b><br />
Toplu juhu poslužite s povrćem koje se kuhalo u juhi, a uz narezanu kuhanu kokoš poslužite umak od hrena ili umak po želji. <br />
<br />
<b>Savjet</b><br />
<i><b>Kuhani knedli ne smiju biti dulje vrijeme u juhi zato što će je "popiti". </b></i></div>
Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-53654390224465044522013-01-26T21:47:00.005+01:002013-01-26T21:57:22.899+01:00Bistra mesna juha<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Juhu često uspoređujemo s lijekom znajući za njezino blagotvorno djelovanje prvo po nepce, a potom i cijeli organizam. Stoga, nije rijetkost da u bolesti posežemo upravo za tanjurom vruće mesne juhe. A fino goveđe meso od buta koje nam ostaje kada procijedimo juhu, priložimo li mu umak od hrena, pretvara se u izvrsno glavno jelo. <br />
<br />
<br />
<b>Sastojci za 4 osobe</b><br />
1 kg goveđeg mesa od buta <br />
sol <br />
1 žlica Vegete <br />
list celera <br />
1 žlica nasjeckanog peršina <br />
50 g svježe paprike <br />
100 g luka <br />
1 žličica papra u zrnu <br />
150 g poriluka <br />
200 g korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin) <br />
100 g domaćih rezanaca <br />
<br />
<b>Za umak od hrena:</b> <br />
3 žlice naribanog svježeg hrena <br />
2 žlice ulja <br />
1 žlica Oštrog brašna tip 500 <br />
200 ml kuhane juhe <br />
50 ml vrhnja za kuhanje <br />
50 ml bijelog vina <br />
sol <br />
<br />
<b>Postupak:</b><br />
1. Meso stavite u hladnu vodu, dodajte očišćeno i narezano povrće, papar, list celera i Vegetu. Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Po potrebi posolite. <br />
<br />
2. Kuhano meso izvadite i narežite. Juhu procijedite, odvojite dio za umak od hrena, a u ostatak zakuhajte rezance. <br />
<br />
3. Za umak od hrena: Na ulju kratko popecite brašno, dodajte hren i zajedno popecite oko 1 minutu. Odmah zalijte juhom i uz stalno miješanje kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri. <br />
<br />
4. Na kraju umiješajte vrhnje i vino. Po potrebi posolite. <br />
<br />
<b>Posluživanje</b><br />
Prije posluživanja juhu pospite nasjeckanim peršinom, a kuhano meso poslužite s umakom od hrena. <br />
<br />
<b>Savjet</b><br />
<i><b>Juhu kuhajte na laganoj vatri u polupokrivenoj posudi. </b></i></div>
Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-21249817857518926442009-04-06T20:09:00.001+02:002009-04-06T20:09:39.914+02:00Juha za bolesnika<span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 30 dkg sočne govedine<br />1/2 l vode<br />malo soli<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema juhe: </span>Na male komadiće razreže se 30 dkg sočne govedine, doda 1/2 litre vode, malo soli i kuha se 1-2 sata na tihoj vatri. <span style="font-weight: bold; font-style: italic;">Bolesnicima kojima nije dozvoljeno da uzimaju krepku juhu, kuha se pile bez korjena i mirodija, samo s malo soli.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-11936424373444900412009-02-08T20:04:00.002+01:002009-02-08T20:05:33.920+01:00Juha za bolesnike krepka<span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 20-30 dkg sočne<br />govedine<br />zrno soli<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema juhe: </span>Uzme se 20-30 dkg sočne govedine, izreže na male kockice, stavi u jednu debelu bocu i doda samo zrno soli. To se dobro začepi plutenim čepom i stavi u hladnu vodu da uzavri i kuha 2-3 sata. Može se kuhati i u staklenkama za kompot, ali se tada zaveže pergament-papirom i kuha u pari. <span style="font-weight: bold;">Sok se daje piti bolesnicima.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-32740751735364203592009-02-08T20:04:00.001+01:002009-02-08T20:04:44.398+01:00Juha od kostiju<span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 50 dkg kostiju<br />malo mozga<br />1 žlica masti<br />1 list celera<br />malo korijena od<br />celera i peršina<br />2-3 mrkve<br />1/2 luka<br />4-5 zrna papra<br />2 l mlačne vode<br />sol<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema juhe:</span>Uzme se 50 dkg kostiju i malo mozga. Mogu se također ostraniti kosti od mesa. Kosti se upotrebe za juhu, a meso se iskoristi na razne načine. U tiganj se stavi 1 žlica masti da se ugrije, dodaju kosti, list celera, malo narezana korijena od celera i peršina, 2-3 izrezane mrkve, 1/2 narezana luka i 4-5 zrna papra. Sve se to dobro na masti isprži i stavi u 2 litre mlačne vode da tiho kuha. Osoli se i kuha 2 sata. U ovako priređenu juhu ukuha se tjestenina i žličnjaci kao i u goveđu juhu.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-76796408903196863602009-01-30T18:20:00.000+01:002009-01-30T18:21:43.138+01:00Kremasta juha od tikve<span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 1 kg tikve<br />200 g slatkog vrhnja<br />1 šalica mlijeka<br />1 žlica šećera<br />1 navršak noža<br />bijelog papra<br />1 prstohvat naribanog<br />muškatok oraščića<br />1 šalica juhe od peradi<br />2 kriške bijelog kruha<br />2 žlice maslaca<br />2 žlice naribanog sira<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema juhe:</span>Pećnicu ugrijemo na 180*C. Tikve ogulimo, očistimo od koštica i meso narežemo na kockice. Vrhnje izmiješamo s mlijekom, solju, paprom, oraščićem i juhom od peradi, pa pomiješamo s mesom tikve. Time napunimo vatrostalnu posudu i juhu pokrivenu zgotovimo za 60 minuta u pećnici. Kriške bijeloga kruha narežemo na kockice. Maslac rastopimo u tavu i na njemu zlatnosmeđe popržimo kockice kruha. Juhu izvadimo iz pećnice, snažno je promiješamo žicom za snijeg i nalijemo u 4 šalice za juhu. <span style="font-weight: bold; font-style: italic;">Kocke kruha razdijelimo po porcijama i pospemo naribanim sirom.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-74482654620269605142009-01-30T18:18:00.000+01:002009-01-30T18:20:33.765+01:00Juha s kvasom<span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 375 g raženog brašna<br />korica jedne kriške raženog kruha<br />2 žlice sušenih gljiva<br />1 vezica zelenja za juhu<br />1 režanj češnjaka<br />250 g kumpira<br />4 male kobasice<br />soli<br />50 g masne<br />suhe slanine<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema juhe:</span> Brašno izmiješamo s toliko kipuće vode da nastane žitko tijesto. Tijesto pustimo da se ohladi, pa ga izmiješamo s 3/4 l mlake vode. Umiješamo koricu kruha. Masu stavimo u posudu, pokrijemo komadom gaze i pustimo da odstoji 3 dana na sobnoj temperaturi. Tijesto će za to vrijeme postati "kvas" tj. uskisnut će. Gljive namačemo 2 sata u vodi. Zelenje za juhu očistimo i sitno narežemo. Zakuhamo litru vode. Dodamo ocijeđene gljive i zeleje za juhu i kuhamo pokriveno 30 minuta na blagoj vatri. Juhu procijedimo. Gljive sitno narežemo i vratimo u juhu. već prema tome kako kiselu juhu želimo, dodamo 1/2 - 3/4 l kvasa. Češnjak protisnemo kroz tijesak za češnjak u juhu i pustimo da juha lagano kuha još 30 minuta. Krupir ogulimo, narežemo ga na kockice velike oko 1 cm i dodamo nakon 15 minuta u juhu. Kobasice u ploškama ugrijemo u juhi. Juhu posolimo. Slaninu narežemo na kocke, smeđe popržimo i umiješamo s mašću u juhu.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-13249023060004877262009-01-26T19:44:00.002+01:002009-01-26T19:46:31.708+01:00Ječmena juha s povrćem<span style="font-weight: bold;">Sastojci: </span>75 g ječma<br />1, 5 l juhe od mesa<br />2 žlice sušenih ili<br />50 g sviježih gljiva<br />2 glavice luka<br />1 mrkva<br />1 pastrnak<br />3 grančice celerovog<br />lišća<br />2 krumpira<br />2 žlice ulja<br />1 lovorov list<br />1/2 žličice soli<br />2 navrška noža<br />crnog papra<br />1 vezica kopra ili<br />peršina<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema:</span> Ječam stavimo da 12 sati bubri prekriven vodom. Zatim je ocijedimo i kuhamo i litri juhe od mesa 1 sat i pol na blagoj vatri. Sušene gljive namočimo u malo mlake vide, sviježe gljive očistimo i narežemo na listiće. Luk, povrće i krumpir ogulimo ili očistimo, operemo i narežemo na kocke. U veliku loncu ugrijemo ulje i na njemu staklasto popržimo luk. Dolijemo ječam s tekućinom od kuhanja i ostatkom juhe od mesa. Dodamo gljive, povrće, krumpir i lovorov list, pa sve pokriveno na blagoj vatri zgotovimo za oprilike 30 minuta. Uklonimo lovorov list. Juhu začinimo solju i paprom. Kopar ili peršin operemo, ocijedimo i sitno nasjeckamo. Juhu poslužimo posutu začinskim biljem.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-91182964553849747092008-11-07T18:07:00.002+01:002008-11-07T18:23:13.273+01:00Zapečena juha od luka<span style="font-weight: bold;">Sastijci:</span> 3 velike glavice luka<br />4 žlice maslaca<br />1 žlica brašna<br />3/4 l vode<br />1 žlica soli<br />1 navršak noža<br />bjelog papra<br />2 kriške bijelog kruha<br />1 šalica suhog<br />bijelog vina<br />50 g naribana sira<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema juhe:</span> Luk ogulimo i narežemo na tanke ploške. Rastopimo polovicu maslaca i na njoj prevrućući zlatnožuto popržimo kolutiće luka. Brašnom pospemo luk, Zapržimo ga i malo pomalo miješajući dolijemo vodu. dodamo sol i papar. juhu od luka kuhamo pokrivenu 20 minuta na srednje jakoj vatri. Kriške bijelog kruha raspolovimo i zlatnosmeđe popržimo s obju strana na ostatku maslaca. Pećnicu ugrijemo na jaku temperaturu. Kriške bijeloga kruha razdijelimo u 4 vatrostalne šalice za juhu. Juhu od luka skinemo sa štednjaka i u nju uimješamo bijelo vino. Juhom prelijemo kriške bijelog kruha, pospemo naribanim sirom i zapečemo 5-10 minuta na najgornoj prečki pečnice ili u roštilju, da se sir počne topiti i dobije svijetlu zlatnosmeđu boju.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-54385884155329102102008-11-07T17:50:00.001+01:002008-11-07T18:06:40.798+01:00Juha od češnaka<span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 200 g bijelog kruha<br />4 režnja češnjaka<br />1/4 žlice soli<br />2 žlice maslinovog ulja<br />1 žlica paprike slatke<br />3/4 l vode<br />4 jaja<br />2 žlice sitno<br />nasjeckanog<br />vlasca<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema juhe:</span> Bijeli kruh narežemo na vrlo tanke kriške. Češnjak ogulimo, krupno narežemo i zgnječimo sa solju. Ulje ugrijemo u veliku loncu pa češnjak izmiješamo s vrućim uljem. Kriške bjelog kruha stavimo na ulje i malo popržima s obju strana, oprezno preokrećući. Papriku pospemo po bijelom kruhu i dolijemo hladnu vodu. Kad juha zakuha pustimo je da na blagoj vatri vrije 2-3 minuta. Lonac skinemo sa štednjaka. Jaja razbijemo jedno za drugim, svako pustimo de klizne u zaimaču pa ga sa zaimače stavimo u vruću juhu. Lonac s juhom zatim vratimo na pločku štednjaka i tamo ga na blagoj vatri ostavimo da se bjelanci skrutnu. Iz juhe izvadimo svaki put po jedno jaje, stavimo ga u šalicu za juhu, posolimo, poparimo i prelijemo juhom, pospemo vlascem.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4109603436135468538.post-59628714846788329302008-10-30T18:38:00.001+01:002008-11-07T17:52:00.148+01:00Juha od krupice s bademima<span style="font-weight: bold;">Sastojci:</span> 60g. oguljenih, prženih<br />badema<br />1 prstohvat soli<br />4 žlicu krupice<br />1 žlicu maslaca<br />3/4 l juhe od mesa ili povrća<br />3 žumanjka<br />1/8 l vrhnja<br />po 1 prstohvat soli i papra<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Priprema juhe:</span> Pržene bademe usitnimo u mlincu za bademe ili stucamo u mužaru. Bademe osolimo i ugrijamo uz stalno miješanje u vatrostalnoj posudi ili u loncu. Dodamo krupicu, propržimo je pa u smijesi krupice i badema rastopimo maslac. Malo pomalo dolijemo juhu od mesa ili povrća. Juhu češće miješamo na blagoj vatri. Kad zakuha pustimo krupicu da na blagoj vatri bubri 10 minuta. Žumanjke razmutimo s vrhnjem, solju i paprom. U mješavinu žumanjka i vrhnja umiješamo oko 5 žlica vruće juhe od krupice, skinemo lonac sa štednjaka i juhu legiramo mješavinom žumanjka i vrhnja.Unknownnoreply@blogger.com